facebook

Софийско бизнес училище

Софийско бизнес училище - 2019 - Лятно издание

МАСТЪР КЛАСОВЕТЕ НА СОФИЙСКО БИЗНЕС УЧИЛИЩЕ-2019 ЩЕ ЗАСЕГНАТ УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЛОБАЛНИТЕ ИКОНОМИЧЕСКИ И ФИНАНСОВИ РИСКОВЕ, ТЯХНОТО ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ ЕС И ПОСЛЕДИЦИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ И РЕГИОНА

 

ГЛОБАЛНИ СТОПАНСКИ И ФИНАНСОВИ РИСКОВЕ И ТЯХНОТО УПРАВЛЕНИЕ

 

За осма поредна година в Нов български университет ще се проведе Софийското бизнес училище, което е съвместен проект на университета и Реформ Юнион Клуб.

 

Датите са от 28 до 30 юни 2019 г.

 

Съвременният свят е изпълнен със ситуации, които изискват поемането на рискове, като те имат различни измерения и възникват на различни нива. Ние сме изправяме пред тях ежедневно и нашите решения пряко засягат спестяването или инвестирането на личните финанси. От друга страна финансовата криза е само една прогноза за общата тенденция, която разкрива нарастващата нестабилност на световната икономика. Трудното преминаване през кризата на национално и световно ниво показа, че въпреки необходимостта от нови политически и държавни мерки, проблемите могат да бъдат решени най-вече чрез усилията на всеки човек, гражданин и корпоративен лидер. Освен значителните усилия, настоящата криза изисква новаторско планиране и проекти, както и мислене отвъд конвенционалното. Новите идеи трябва да излязат на преден план, произхождайки от дискусията между науката и бизнеса, между студентите и корпоративните лидери, между хората, тепърва започващи кариерното си развитие, и тези, стоящи на върха.

 

Целта на Софийското бизнес училище е да предложи систематичен цикъл от лекции, изнесени от изтъкнати професори и корпоративни лидери. Дискутираните теми ще разгледат различните финансови и икономически рискове, техния анализ и ефективно управление.

 

Темите на лекциите ще се представят чрез групови дискусии и казуси, като основните теми са:

 

  • глобални геостратегически рискове и предизвикателства
  • актуални въпроси на европейската, американската, китайската и руската икономика
  • Азия и глобалният растеж
  • тенденции в съвременната парична политика и същността на глобалната парична система, включително ролята на централната банка и правителството
  • международна парична и финансова структура
  • развитие и реформа на регулирането на банковия сектор и финансовите пазари
  • дългова криза в Европа, нейната динамика и реалистични сценарии за развитието на Европейския съюз и еврозоната
  • двигатели и ограничения на икономическия растеж
  • управление на публичния дълг
  • технологични пробиви и тяхното въздействие върху икономическата парадигма

 

Всяка една от представените  теми най-общо представлява фокусна точка във взаимодействието между преподаватели и участници, между академичните среди и корпоративните лидери.

 

Уникалната черта на програмата на Софийското бизнес училище е възможността за комуникация между учениците и представителите на бизнеса. Така се улеснява създаването на ефективна обратна връзка между академичните и бизнес средите. Корпоративни лидери са поканени да се присъединят към форума и да споделят личен опит по отношение на изключителни предприемачески постижения. В дългосрочен план са важни знанията и професионалните мрежи, които успешно се изграждат в рамките на Sofia Business School.

 

Тази година мастър класове ще изнесат:

 

28 ЮНИ - ГЛОБАЛНИТЕ ФИНАНСОВИ РИСКОВЕ: ВЛИЯНИЕТО ВЪРХУ ЕС И РЕПЕРКУСИИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ И РЕГИОНА

 

Как Балканите биха могли да се възползват икономически от предстоящата финансова федерализация на Еврозоната; Превръщането на събитията около Brexit в полза на България

 

Гордън Кер - Инвестиционен банкер и консултант по финансови пазари: Съосновател на Coblen Partners (Лондон)

 

Икономическо въздействие на Тръмпизма върху глобалните търговски споразумения и наддържавните институции; Популярната политика - геополитическа заплаха за света, Европа и България

 

Едуард Фармър - Основател и изпълнителен директор на Intrinsica Partners Ltd (Лондон); Международнопризнат експерт по корпоративни финанси и инвестиционни стратегии.

 

 

29 ЮНИ - СОЦИАЛНИТЕ ПОЛЗИ ОТ МОДЕРНИЗАЦИЯТА НА ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ

 

Нормализиране на честотния спектър и непреките ползи от 5G мрежите

 

Андреана Атанасова - Член на комисията за регулиране на съобщенията; Водещ експерт в областта на телекомуникациите и информационните технологии.

 

5G мрежите и дигиталната трансформация на обществото

 

д-р Жанет Захариева - Член на Борда на Асоциацията на европейските телекомуникационни оператори (ETNO, Brussels); Главен съветник на УС на Виваком; Член на УС на Асоциация "Телекомуникации", БАККО и Центъра по право на информационните и комуникационни технологии.

 

Трансформация , иновации и оперативна съвместимост: Как разходите за отбрана биха могли да подпомогнат местното производство.

 

Доц. Велизар Шаламанов - Доцент по кибернетика в БАН; Предстедател на Надзорния съвет на обединената Агенция за комуникации и информация на НАТО; Зам-министър на отбраната (1998 - 2001) ; Министър на отбраната ( 2014); 

 

Предварително търговско снабдяване за изследване и развитие - инструмент за иновационно развитие и растеж

 

Доц. Тодор Ялъмов -  Старши анализатор в икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията

 

Иновациите в българската индустрия на отбраната като двигатели на технологичния трансфер и офсет програми към социалната икономика.

 

Д-р Тодор Галев - Старши анализатор в икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията

 

 

30 ЮНИ - НОВИТЕ БИТКИ НА ГЛОБАЛНАТА ИКОНОМИЧЕСКА СЦЕНА

 

 

Новата глобална технологична война: САЩ срещу Китай

 

Алекс Алексиев - главен редактор на BulgariaAnalytica.org; председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания; геополитически анализатор и експерт по международна сигурност и радикален ислям

 

Европейската енергийна сигурност: Битката на тенденциите. Геополитическото влияние върху Централна и Източна Европа и Черноморския регион. 

 

Илиян Василев - Управляващ партньор в Innovative Energy Solutions; Член на УС на Центъра за балкански и черноморски изследвания; Съучредител на Реформ Юнион Клуб; Почетен предстедател на Български яикономически форум.

 

Специална лекция в заключителния ден на училището ще изнесе президента Росен Плевнелиев.

 

Желаещите да участват във форума трябва да притежават икономическо образование и да владеят отлично английски език. Крайният срок за кандидатстване е 25 юни. Работният език е английски. Поради ограничения брой места с предимство ще се ползват кандидатите, първи подали своите документи. Участниците получават сертификат за завършен цикъл от мастър класове и покана да се присъединят към академичен или бизнес проект, разработван от лекторите.

 

Таксата участие Софийското бизнес училище е 200 евро. 

                                      

Пълната програма и условията за участие могат да бъдат намерени на www.sbs-bg.org.  

 

За повече информация:

Сдружение „Реформ Юнион Клуб“

гр. София, ул. Латинка № 9 Б

Тел: +359 892 245080

Е-mail: sofia.biz.school@gmail.comsbs_2012@ruc.bg 

  

Нов български университет

Училище за професионално и продължаващо обучение

Корпус 2, офис 208

гр. София, ул. Монтевидео 21

Тел: +359 2 8110268

E-mail: uppo@nbu.bg